logo
30152studenten
59%vrouw

29364 voltijd studenten
736 deeltijd studenten
52 duale studenten

220opleidingen
cursussen
0associate degrees
55bacheloropleidingen
165masteropleidingen

Meer over

Studievoorlichting


Heidelberglaan 8
3584 CS Utrecht

e: studievoorlichting@uu.nl
t: 030 2532670
w: % website

collegegelden

Voor de meeste studenten geldt het wettelijk tarief.

Inschrijving per 1 oktober of later?
Als je niet het gehele studiejaar ingeschreven staat, betaal je een evenredig deel van het collegegeld. Schrijf je je bijvoorbeeld in per 1 november, dan betaal je 10/12 deel van het collegegeld.bibliotheek

Bij een topuniversiteit hoort een topbibliotheek. Als partner in de wetenschap stelt de bibliotheek u in staat om te excelleren. Wij streven ernaar u het juiste materiaal aan te reiken, op de juiste tijd, op de juiste plaats en op de juiste manier.

De bibliotheek is altijd en overal online toegankelijk. Met uw smartphone kunt u via onze mobiele site snel een zoekopdracht geven of een studieplek zoeken. U kunt uw persoonlijke bibliotheek inrichten, volledig naar uw eigen wensen. We bouwen online platformen waar uw complete onderzoeksgroep online onderzoek kan doen. We zorgen voor duurzame archivering en onbelemmerde toegang tot onderzoeksdata en publicaties. En we helpen en ondersteunen Open Access publiceren.handicap en studie

Alle studenten moeten zonder belemmeringen kunnen studeren op het gewenste niveau. Dat geldt ook voor studenten met een handicap of (chronische) ziekte.

Studenten met een functiebeperking kunnen een universiteitsbreed contract afsluiten dat garandeert dat zij - voor zover mogelijk - toegang hebben tot dezelfde voorzieningen als andere studenten, ook buiten de eigen opleiding.

Als je een handicap of chronische ziekte hebt, ondersteunt de Universiteit Utrecht je zo veel als mogelijk om je opleiding met succes te kunnen volgen. Onder een handicap vallen:
 • visuele, auditieve en motorische beperkingen;
 • dyslexie;
 • chronische en psychische ziektes (o.a. depressiviteit, een stoornis in het autistische spectrum, AD(H)D, de ziekte van Crohn, diabetes, astma, reuma, ME/CVS, RSI/ CANS, etc.)

De ondersteuning die de universiteit biedt wordt vastgelegd in een contract. Naast financiële ondersteuning zijn er speciale onderwijsvoorzieningen ontwikkeld voor studenten met:
 • Autisme
 • Dyslexie
 • Chronische vermoeidheid
 • AD(H)D
 • Psychische aandoening
 • Motorische handicap
 • Visuele handicap
 • Auditieve handicap

Heb je een andere handicap, bespreek dan met de studieadviseur welke mogelijkheden er zijn. Alle informatie op deze website is ook te vinden in de brochure 'Studeren met een handicap aan de Universiteit Utrecht'.masteropleidingen

De Universiteit Utrecht maakt onderscheid tussen masterprogramma's en masteropleidingen. Je kiest in Utrecht een masterprogramma. Ieder masterprogramma valt onder een geaccrediteerde masteropleiding. Beide namen komen uiteindelijk op het diploma te staan.

Kom je studeren aan de Universiteit Utrecht? Dan start je inschrijving in de meeste gevallen met een matchingstraject. Zo kun je samen met de opleiding ontdekken of de studie echt bij jou past. Hiermee vergroot je de kans dat je de studie succesvol afrondt.

Matching is een onderdeel van je inschrijving en vindt plaats na de oriëntatiefase. Het matchingstraject begint met het invullen van het matchingsformulier. Daarna maak je via écht onderwijs zoals een werkcollege of een practicum voor de start uitgebreid kennis met het studeren bij de opleiding van je keuze. Zie ook de veelgestelde vragen over matching.

Wat levert het je op?
Je gaat bij matching net als in het echt vooral zelf aan de slag. Je bestudeert zelfstandig de leerstof. Tijdens de matching werk je aan een opdracht of maak je een toets over wat je bestudeerd hebt. Je krijgt hierdoor een realistisch beeld van je studie. Ook krijg je feedback op je studie-aanpak en praten we met je over je motivatie. Maar vooral krijg jij de gelegenheid de studie van je keuze goed te onderzoeken. Zo kun jij samen met de opleiding nagaan of de studie bij jou past.Wil je na het afsluiten van je hbo-opleiding de overstap maken naar het wetenschappelijk onderwijs?

Dan bestaat bij een groot aantal opleidingen de mogelijkheid om aan de Universiteit Utrecht in te stromen in een masterprogramma. In de meeste gevallen zul je wel eerst een tussentraject in de vorm van een pre-master moeten volgen.

Het tussentraject: de pre-master
Het doel van dit tussentraject is je klaar te stomen voor het niveau van de master van jouw keuze. De Universiteit Utrecht biedt daarvoor niet alleen standaard pre-masters aan, maar ook op maat samengestelde programma's. De meeste programma's duren één jaar en omvatten 60 ECTS. De hoeveelheid aanvullend onderwijs verschilt echter sterk per masterprogramma. Na afronding van het pre-mastertraject ontvang je geen universitair bachelordiploma. Je hebt dan dus ook niet zonder meer toegang tot andere masterprogramma's. In sommige gevallen kunnen bovendien extra toelatingseisen worden gesteld of geldt er een selectieprocedure.

Aanmelding en inschrijving
Wil je graag verdieping geven aan je hbo-opleiding en denk je dat een universitaire master iets voor jou is, kijk dan voor jouw mogelijkheden in het overzicht van alle masterprogramma's. Per masterprogramma kun je onder toelating en inschrijving zien of je met jouw vooropleiding toelaatbaar bent en welk voortraject je eventueel zult moeten volgen voordat je aan de ingangseisen voldoet. Hier kun je ook meer informatie vinden over de inschrijvingsprocedure van de master die je wilt volgen.

Contact
Wil je meer informatie, neem dan contact op met onze afdeling Studievoorlichting via tel. 030-253 2670 of via studievoorlichting@uu.nl. Wil je meer informatie over een specifiek masterprogramma, of wil je weten welke mogelijkheden er voor jou persoonlijk zijn, neem dan contact op met de contactpersoon van het masterprogramma dat je graag zou willen volgen. De contactgegevens zijn te vinden onder het masterprogramma van jouw keuze.bacheloropleidingen

Weet je al wat je wilt bereiken? Welke dromen je wil realiseren? De bacheloropleidingen van de Universiteit Utrecht bieden je een brede basis . De inhoud van de opleidingen loopt sterk uiteen, maar 1 ding hebben ze gemeen: ze bieden je veel ruimte om je talenten optimaal te ontwikkelen.

Welke studie past bij jou?
Je kunt kiezen uit bijna 50 opleidingen in uiteenlopende richtingen. Van Scheikunde tot Geschiedenis, en van Global Sustainability Science tot e academische pabo. Je kunt een groot deel van je studie zelf vormgeven, afhankelijk van je eigen belangstelling en ambities.

Veel keuzeruimte
Studenten waarderen onze keuzeruimte. Een kwart van de opleiding kun je zelf Je hebt de mogelijkheid een groot deel van je studie zelf vorm te geven, afhankelijk van je eigen belangstelling, ambities en talenten. Ook buiten de grenzen van je eigen opleiding.
Actuele maatschappelijke vraagstukken

Extra uitdaging?
Sta je bekend om je honger naar kennis, heb je een kritische houding en heb je doorzettingsvermogen? Vind je het bovendien leuk om veel met medestudenten en docenten samen te werken en bijvoorbeeld een symposium te organiseren of een studiereis naar het buitenland? Dan is een honoursprogramma wellicht iets voor jou.Honoursonderwijs is extra uitdagend onderwijs, dat verder gaat waar een reguliere universitaire opleiding ophoudt. Het onderwijs is verbredend en verdiepend en geeft je de ruimte om over grenzen van je vakgebied heen te kijken. Vrijwel alle bacheloropleidingen bieden een honoursprogramma aan, waarmee je vanaf het begin van je studie kunt starten. Maar er zijn ook latere instroommomenten.

De stad
Studeren aan de Universiteit Utrecht betekent ook studeren in een bruisende, centraal gelegen en sfeervolle stad. Naast je studie kun je op allerlei manieren actief zijn. Zoals bij de vele (studenten) organisaties, de uitgebreide sportfaciliteiten of de vele culturele centra.Algemene open dagen

Onderwijslocaties