logo
23007studenten
60%vrouw

22204 voltijd studenten
803 deeltijd studenten
0 duale studenten

412opleidingen
cursussen
0associate degrees
64bacheloropleidingen
348masteropleidingen

Meer over

Studievoorlichting

Studielijn Universiteit Leiden
Rapenburg 70
2300 RA Leiden

e: studielijn@leidenuniv.nl
t: +31 (071)5271111
w: % website

bacheloropleidingen

Aan de Universiteit Leiden kun je kiezen uit bijna vijftig bacheloropleidingen.

En tijdens je studie kun je ook nog eens kiezen uit ruim 40 minoren. Dus of je nu interesse hebt in een exacte opleiding, juist meer voelt voor een talenstudie of jezelf over enkele jaren aan de slag ziet gaan als psycholoog: in Leiden ben je aan het juiste adres.sport

De Universiteitsbibliotheek (de UB) is een echte hotspot. Hier leen je studieboeken, bereid je tentamens voor en klets je bij met je studievrienden.

Persoonlijke begeleiding
Tijdens je studie doen zich misschien belemmeringen voor die je niet zelf kunt oplossen. Roep dan assistentie in van de studentendecaan. Die kent de mogelijkheden en geeft persoonlijke begeleiding aan topsporters zoals jij.

Extra mogelijkheden
Doe je nationaal of internationaal aan topsport en heb je de status A, B, High Potential? Als het ook maar enigzins mogelijk is kun je rekenen op een welwillende houding van de universiteit. Daarbij gaat het om extra studiefaciliteiten zoals:
 • het verlengen van inlevertermijnen van werkstukken
 • (gedeeltelijke) ontheffing van aanwezigheidsplicht
 • extra herkansingen
 • alternatieve onderwijsopdrachten
 • niet voldoen aan de eisen van het Bindend Studieadviesstudievoorlichting

Bij de Universiteit Leiden ben je van harte welkom op de Open Dag, tijdens Proefstuderen of op een Meeloopdag! In deze video leggen we je nog eens haarfijn uit wat de verschillen tussen deze activiteiten zijn, zodat jij kunt kiezen welke dag het beste op dit moment het beste bij jou past. We hopen je snel te mogen verwelkomen op één of meerdere voorlichtingsactiviteiten.

aanmelding en inschrijving

Als je wilt gaan studeren moet je je eerst aanmelden bij Studielink om je in te schrijven voor een studie in Leiden. Op de site van Studielink geef je je persoonlijke gegevens door, voor welke studie je aanmeldt en kun je eventueel studiefinanciering aanvragen.

Aanmelden vóór 1 augustus voor niet-lotingstudies
Als je je hebt aangemeld bij Studielink, worden je gegevens doorgestuurd naar de universiteit. Als je wordt toegelaten, ontvang je een machtigingsformulier voor het collegegeld. Je bent pas echt ingeschreven wanneer je van de Universiteit Leiden je collegekaart ontvangt. Schrijf je dus zeker vóór 1 augustus in bij de Universiteit Leiden om zo op tijd je collegekaart en andere informatie te ontvangen. Dan kun je in september aan je nieuwe opleiding beginnen.

Aanmelden voor een lotingstudie uiterlijk 15 mei
Voor de opleidingen Biomedische wetenschappen, Criminologie, Fiscaal recht, Geneeskunde, Psychologie en Rechten geldt een numerus fixus en kun je je tot uiterlijk 15 mei aanmelden. Het aantal aanmeldingen voor deze studies is namelijk groter dan het aantal beschikbare plaatsen en hiervoor zal worden geloot.handicap en studie

Heb je een functiebeperking maak dan gebruik van de mogelijkheden die er zijn om studeren voor jou te vergemakkelijken.

Met een functiebeperking wordt een lichamelijke, psychische of andere blijvende aandoening bedoeld:
 • een visuele, auditieve of motorische handicap
 • een stoornis in taal (bijvoorbeeld dyslexie) en/of spraak
 • een chronische en psychische ziekte

Studeren met een functiebeperking kost vaak extra tijd en energie. Ga na of in jouw geval extra ondersteuning nuttig en mogelijk is. Je kunt hierbij denken aan onder andere de volgende voorzieningen:
 • Persoonlijke aanpassingen - op aangepaste wijze onderwijs volgen en tentamens afleggen. Maar ook andere voorzieningen zijn mogelijk zoals het gebruik van de lift of van audiovisuele hulpmiddelen om colleges te volgen of
 • Begeleiding - ondersteuning door studentendecaan en studieadviseur
 • Financiële regelingen - vergoeding van extra kosten in verband met studievertraging, aanpassingen, hulpmiddelen
 • Wet- en regelgeving - er zijn een aantal financiële regelingen waarop studenten met een functiebeperking een beroep kunnen doen

Advies
Vraag advies bij het informatiepunt voor studenten met een functiebeperking (Fenestra Disability Centre). De deskundige medewerkers beschikken over veel ervaring en kennen de mogelijkheden die er zijn. Zij helpen je graag om een studie aan de Universiteit Leiden mogelijk te maken en met succes af te ronden. Je kunt ook alvast de brochure downloaden.locatie / de stad

Leiden is een studentenstad die veel te bieden heeft. En dat allemaal binnen fietsafstand van elkaar! Ontdek Leiden Studentenstad op http://www.studereninleiden.nl/stad

onderzoeksgebieden

De Universiteit Leiden kent 11 profileringsgebieden in het onderzoek. Deze doorkruisen de traditionele grenzen tussen vakgebieden en faculteiten.

Ze bieden kansen voor fundamenteel toponderzoek maar sluiten ook aan bij kernvraagstukken in de maatschappij. Door een focus op deze gebieden wil de universiteit de zichtbaarheid van, en de samenhang tussen, cruciale onderzoeksgebieden vergroten. Hiermee versterkt ze de basis voor het verwerven van onderzoeksgelden.

De 11 profileringsgebieden
 • Asian modernities and traditions
 • Bioscience: the science base of health
 • Brain function and dysfunction
 • Fundamentals of Science
 • Global Interaction of people, culture and power through the ages
 • Health, prevention and the human life cycle
 • Interaction between legal systems
 • Language diversity in the world
 • Political Legitimacy: institutions and identities
 • Translational drug discovery and development
 • Vascular and regenerative medicinebibliotheek

De Universiteitsbibliotheek heeft een groot aantal computers waar je kunt inloggen. In het Studentencentrum Plexus staan bijna honderd computers voor je klaar. Bovendien heb je met je laptop wireless toegang tot het universitaire netwerk.

De Universiteitsbibliotheek heeft ongeveer drie miljoen boeken en tijdschriften in huis, van middeleeuwse handschriften tot moderne juridische handboeken. Deze omvangrijke collectie is heel toegankelijk. Je kunt dagelijks in de centrale bibliotheek en een aantal facultaire bibliotheken terecht om boeken te lenen of om te studeren. Ook 's avonds en in het weekend! In de centrale bibliotheek zijn zo'n zevenhonderd studieplekken. Steeds meer collecties kun je trouwens digitaal raadplegen.

Kostbare documenten
De centrale bibliotheek stalt prachtige handschriften, boeken en brieven ten toon. Wil je zulke kostbare documenten zelf bekijken? Vraag ze dan aan in de zogenoemde Leeszaal Bijzondere Collecties onder werktijd. Sommige boeken zijn zo kwetsbaar en bijzonder, die mag je alleen aanraken met handschoenen!

Zoeken, lezen en lenen
Wil je zoeken in de online catalogus U-CAT en inloggen op de Library Information Portal U-LIP? Dat kan op de website van de Universiteitsbibliotheek. Je vindt er uiteraard alles over lezen en lenen.studiefaciliteiten

In het hart van Leiden staat het Studentencentrum Plexus. Deze zenuwknoop is helemaal ingericht voor studenten, door studenten. Veel studentenorganisaties houden kantoor in Plexus.

Plexus herbergt:
 • vier studiezalen
 • drie modern ingerichte computerzalen
 • een infobalie voor studentenzaken
 • een fitness
 • een lunchcafé
 • de universiteitswinkel

Alle faculteitsgebouwen van de Leidse universiteit hebben speciale computerzalen voor studenten. Je hebt hier onbeperkt toegang tot internet.internationalisering

Leiden is een internationale universiteit. Je ontmoet in Leiden veel buitenlandse studenten en wetenschappers. Natuurlijk kun je ook zelf een deel van je studie doorbrengen in het buitenland.

De Universiteit Leiden werkt al tientallen jaren samen met internationale topuniversiteiten, op alle continenten. Dus heb jij als student alle kansen om voor je studie naar het buitenland te gaan. Dankzij de getekende overeenkomsten tellen je buitenlandse vakken mee in Leiden.Nadat je je voor een studie hebt aangemeld in Studielink, ontvang je van de Universiteit Leiden vanaf 1 maart de Studiekeuzecheck. We willen graag dat je zo succesvol mogelijk studeert. Om je daarbij goed te kunnen begeleiden, vragen we je om de Studiekeuzecheck in te vullen.

Heb je een goed beeld van de eisen die de studie straks aan je stelt? Om een goede start te kunnen maken in het eerste jaar van je studie, is het belangrijk dat je je verwachtingen checkt. In de Studiekeuzecheck staan allerlei vragen over je vooropleiding, je redenen om voor je studie te kiezen, over de dingen die je aantrekken (of juist niet) in het studentenleven en over hoe je denkt over je eigen mogelijkheden. Je antwoorden op deze vragen worden gematcht met de opleiding waarvoor je je hebt ingeschreven.
Een realistisch beeld is voor jou zelf nodig om je opleiding straks tot een succes te maken. Verder gebruiken wij je antwoorden om je bij je studie te begeleiden. Uiteraard worden je persoonlijke gegevens vertrouwelijk behandeld.

Gesprek met de opleiding
Als je de vragenlijst hebt ingevuld, krijg je geautomatiseerd (per mail), een terugkoppeling waarin een deel van jouw antwoorden naast je verwachtingen van de opleiding worden gezet. Sommige opleidingen nodigen je uit voor een gesprek voordat je begint met de opleiding of aan het begin van je studie. Dat gesprek wordt dan aan de hand van de vragenlijst gevoerd en gaat over je kansen op studiesucces en hoe je die kunt verhogen.Algemene open dagen

Onderwijslocaties